Zoeken naar compromissen waar iedereen beter van wordt

Windenergie zorgt op veel plaatsen in Nederland voor tweespalt. Het lijkt wel of je voor, of juist tegen windmolens moet zijn. Maar is dat wel de juiste weg?

Ik ben helemaal voor meer windmolens
“Waarom doet iedereen zo moeilijk over windmolens? Ze gaan klimaatverandering tegen, ze veroorzaken geen vieze lucht en we worden minder afhankelijk van gas uit Groningen, het Midden-Oosten en Rusland. En windenergie wordt steeds goedkoper, op zee én op land. Sterker nog: als je het goed narekent dan is de conclusie dat windenergie goedkoper is, én voorlopig blijft, dan alle andere duurzame energiebronnen.

“Ok, er zijn nadelen maar die zijn te overzien. Windmolens maken geluid maar de normen zijn net zo streng als voor andere geluidsbronnen zoals wegen en industrie. Vogels en vleermuizen vliegen wel eens tegen een windmolen. Maar auto’s, gebouwen en vooral huiskatten eisen afzonderlijk massa’s meer slachtoffers, bovendien is de dreiging door klimaatverandering veel groter voor de natuur. Slagschaduw is al helemaal geen probleem, dat wordt in Nederland al lang opgelost.

“Dan het laatste tegenargument, het effect op het uitzicht. Over smaak valt te twisten maar windmolens kunnen goed worden ingepast in ons door mensenhanden gevormde landschap. Langs dijken, langs wegen, in een rijtje in het open land.

“Bovendien profiteren omwonenden van windmolens steeds vaker direct van de voordelen van windenergie: door meer banen, geld voor gemeenschappelijke voorzieningen en een duurzame stroomvoorziening. Bij een snelweg of een nieuw industrieterrein zijn die voordelen er allemaal niet.”

Ik ben faliekant tegen windenergie
“Waarom zetten we windmolens neer in Nederland? Ons land is toch al erg vol? De rust wordt toch al genoeg gestoord? Ze zijn niet alleen lelijk, ze maken ook nog lawaai, de normen zijn ook lang niet zo streng als in andere landen. En waarom worden ze altijd neergezet vlakbij mensen of midden in een natuurgebied?

“En waarom zetten we ze eigenlijk neer? Is het echt beter voor het klimaat? Hoeveel energie kost al dat staal en beton van zo’n windmolen wel niet? Bovendien als het niet waait moet gewoon die kolencentrale aan.

“En dan die boeren in de buurt met hun mooie, duurzame praatjes. Alsof die het milieu echt iets kan schelen, ze willen gewoon slapend rijk worden met windmolens. En wij als omwonenden zitten met de herrie en de slagschaduw. Volgens mij kunnen we beter al die molens op zee zetten, of beter nog inzetten op zonne-energie. Of misschien is een thoriumcentrale wel een goed idee.”

Niet uitsluiten maar samenwerken
De twee uitersten hebben beiden een beetje gelijk. Doorgaans krijgt geen van beiden het. In ieder geval niet helemaal. En als de één het wel krijgt, dan verliest de ander automatisch. Dat moet anders kunnen, en dat kan ook. Sterker nog, dat gebeurt al. Steeds vaker luisteren alle belanghebbenden naar elkaar in plaats te procederen. Steeds vaker wordt er gedeeld in plaats van gemaximeerd. Steeds vaker wordt er gezocht naar een compromis waarin alle partijen beter van worden.

Het klopt, we zijn er nog niet. Maar open gesprekken over het dienen van alle belangen, die van initiatiefnemers én omwonenden, die van de lokale leefomgeving én het klimaat, is wel de enige juiste richting. Onze gezamenlijke richting.

 

Rik Harmsen
Branchespecialist Wind op Land