• Home
  • Over windenergie
  • Infographics
  • Windenergie en zonne-energie hebben elkaar nodig

Windenergie en zonne-energie hebben elkaar nodig

Windenergie en zonne-energie zijn belangrijke bronnen van duurzame elektriciteit. Deze twee schone energiebronnen vullen elkaar bovendien uitstekend aan.

Omdat het soms harder en dan weer zachter waait, wekken windmolens niet altijd evenveel schone energie op. Dat geldt ook voor zonnepanelen, ’s nachts schijnt de zon bijvoorbeeld niet. Gelukkig vullen windenergie en zonne-energie elkaar uitstekend aan.

In de donkere wintermaanden waait het gemiddeld harder dan in de zomer. En in de zomermaanden levert de zon meer energie dan in de winter. In deze infographic laten cijfers uit Duitsland van het Fraunhofer instituut dit duidelijk zien.

Het ministerie van Economische Zaken heeft de verschillen tussen zonne-energie en windenergie onlangs in dit rapport op een rijtje gezet. Op basis van de cijfers uit dit rapport blijkt dat een standaard windmolen op land van 3,5 megawatt evenveel duurzame stroom opwekt als circa 45.000 zonnepanelen.

De manier waarop windenergie en zonne-energie elkaar aanvullen is in deze infographic van NWEA en Holland Solar visueel weergegeven: http://nwea.nl/images/infographics/Windenergie-en-zonne-energie.pdf. De infographic is vrij te gebruiken, ook in aangepaste vorm, volgens de onderstaande Creative Commons licentie.

 

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.