• Home
  • Over windenergie
  • Infographics

Waarom windenergie?

Wind geeft schone, betrouwbare, Nederlandse energie. Windenergie is krachtig: 14 windmolens leveren genoeg schone stroom voor een stad van 50.000 inwoners. Dat is een stad zo groot als de Zeeuwse hoofdstad Middelburg.

Lees meer

Windmolens en slagschaduw

In Nederland geldt een strenge norm voor schaduw door wieken van windmolens. Huizen mogen over het gehele jaar genomen minder dan zes uur last hebben van deze zogeheten slagschaduw.

Lees meer

Windmolens en geluid

Het draaien van de wieken en de generator van windmolens zorgt voor geluid. De wet stelt normen voor het maximale geluid van windmolens bij bijvoorbeeld woningen, ziekenhuizen en kinderdagverblijven.

Lees meer

Windenergie en woningprijzen

Windmolens zijn zichtbaar in het landschap. Voor de ene persoon geven windmolens het goede gevoel dat schone energie wordt opgewerkt, voor de ander hindert een windmolen het uitzicht. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat windmolens in de buurt voor een waardedaling van huizen kan zorgen.

Lees meer

Waarom grotere windmolens?

Fabrikanten zijn in staat om steeds grotere windmolens te maken. Met grotere wieken kan een moderne windmolen relatief meer schone energie opwekken. Daarmee stijgt de CO2-winst nog verder. Ook zorgen grotere windmolens ervoor dat de kosten voor deze goedkoopste vorm van duurzame energie blijven dalen.

Lees meer