Nederland staat op dit moment op de vijfde plaats in de Europese statistieken voor offshore wind. Zo blijkt uit een gisteren gepresenteerd rapport van WindEurope. In ons deel van de Noordzee staat er op dit moment iets meer dan 1,1 GW aan opgesteld vermogen.

De koploper op dit moment in Europa is het Verenigd Koninkrijk met 9,9 GW, gevolgd door de Duitsers met 7,4 GW. Op gepaste afstand volgen de nummers drie (Denemarken met 1,7 GW) en vier (België met 1,6 GW). Maar Nederland wil weer op het podium.

Inhaalrace

Onze achterstand op de nummers drie en vier halen we komende jaren snel in. De afgelopen jaren zijn er vier windparken van 700MW getenderd door de Nederlandse overheid. Deze parken hebben een spectaculaire kostendaling laten zien. De vijfde en laatste tender uit deze reeks sluit dit jaar 30 april. Ook van deze wordt verwacht dat er geen subsidie zal worden verstrekt aan de ontwikkelaar.

Inmiddels is de fase van bouwen aangebroken voor de parken van de eerste twee tenders; Borssele I/II en Borssele III/IV (en V). Beide parken zullen meer turbines krijgen dan gepland in de tender. Ook zullen zij hierdoor meer opwekkingsvermogen krijgen dan gepland.

Windpark Aantal Turbines Vermogen per turbine Totaal vermogen park Jaar van oplevering
Borssele I/II 94 8 MW 752 MW 2020
Borssele III/IV 77 9,5 MW 731,5 MW 2021
Borssele V (innovatiekavel) 2 9,5 MW 19 MW 2021

Door het opleveren van deze parken de komende twee jaar zal Nederland opstomen naar de derde plaats in de statistieken, met in totaal ruim 2,6 GW aan opgesteld vermogen op zee. Daarna zal de groei nog doorzetten naar in totaal 4,5 GW in 2023, en ruim 11 GW in 2030.

Bouwupdate Borssele I/II

De tender voor het eerste park (Borssele I/II) werd in juli 2016 gewonnen door Ørsted (toen nog Dong) voor een toenmalig recordbedrag van 7,27 cent per kWh. Sindsdien hebben ze hard doorgewerkt aan de ontwikkeling van het park. Op 12 januari jl. is de bouw op zee officieel van start gegaan met het slaan van de eerste paal. Daarnaast hebben ze afgelopen maand officieel hun onderhoudsbasis geopend in Vlissingen. Vanuit deze onderhoudsbasis zullen zij dagelijks naar het park varen voor O&M werkzaamheden.

De bouw van het windpark wordt afgerond in de tweede helft van dit jaar. Hiervoor maken ze gebruiken van een snelle bouwmethode, waarbij verschillende aannemers verantwoordelijk zijn voor verschillende onderdelen van de bouw. Deze zullen ook deels tegelijkertijd aan het werk zijn op verschillende plaatsen in het park.

Bouwupdate Borssele III/IV

De tweede tender, voor het windpark Borssele III/IV (en V) werd in december 2016 gewonnen door het consortium BlauwWind. Hierin zitten de bedrijven Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi/DGE. Inmiddels heeft Partners Group ook grootaandeelhouder geworden van dit consortium. Hun bod van 5,25 cent per kWh was opnieuw een record, en ook voorlopig de laatste tender die gebruik maakte van subsidie.

De bouw van dit windpark is al eerder begonnen dan die van Borssele I/II. De eerste paal voor dit park is geslagen op 25 oktober 2019. In tegenstelling tot het eerste park worden alle werkzaamheden uitgevoerd door Van Oord. Hierdoor duurt de bouw langer, met een geplande einddatum medio 2021. Het onderhoud zal plaatsvinden vanaf een SOV schip door MHI Vestas.

Borssele V is een bijzonderheid tussen deze twee parken in. In de twee turbines die hier gebouwd gaan worden zullen diverse innovaties getest gaan worden. De bouw van dit park start nog dit jaar, de verwachte oplevering is in 2021.

Foto: De DEME Innovation installeert de monopiles voor Ørsted in windpark Borssele I/II. Bron foto: Ørsted/Sky Pictures.